Meteen naar de inhoud
Home » Blogs » Duurzame mijlpalen in 2020: een terugblik

Duurzame mijlpalen in 2020: een terugblik

Tjonge jonge…wat een jaar. Zeg je 2020 dan zeg je Corona. Je zou bijna vergeten dat er ook nog heel veel andere dingen zijn gebeurd. Ik blik terug op de duurzame mijlpalen die we als huishouden hebben bereikt. Op welke manier hebben wij ons leven verder verduurzaamd? Wat is er gelukt? Wat is er (nog) niet gelukt? Welke inzichten hebben we gekregen? 

Duurzame energie dankzij zonnepanelen

Al jaren wilden we zonnepanelen op het dak plaatsen. Omdat we in een appartement woonden, was dat niet mogelijk zonder hulp van de vereniging van eigenaren. Helaas, zij hadden al andere plannen. Toen we afgelopen jaar verhuisden naar een benedenwoning met tuin drie straten verderop, moest het gebeuren. Op ons dak liggen nu acht zonnepanelen te shinen. Vooral als de zon schijnt 🙂 En hoewel we de zonnepanelen in oktober hebben geïnstalleerd, hebben we nu al best wat stroom opgewekt. Onze energierekening is gehalveerd, mede omdat we niet meer op gas koken. Daarnaast hebben we ook vloerverwarming in huis gekregen en werken we met een tijdklok om de verwarming tijdig uit te zetten voordat we naar bed gaan.

Minder vlees eten

Al jaren probeer ik mijn man zover te krijgen om minder vlees te eten. Zonder resultaat. Totdat hij het boek Sapiens (Een kleine geschiedenis van de mensheid) las van Yuval Noah Harari. De planeet is van alle levende wezens samen. Als mensen staan wij niet ‘boven’ andere wezens. Wat vooral indruk op hem maakte, is het besef dat we jonge kalfjes bij hun moeder weg halen. Zijn kersverse papahart kon zich daar plots niet meer achter scharen. Daardoor experimenteerden we in februari een maand lang met vegan eten. Geen vlees, kaas, yoghurt. Had ik al kaas gezegd? Hoewel we niet van plan waren (en zijn) om volledig vegan te eten, was het wel een enorme eye opener. We realiseerden ons dat we heel veel keuzes maken zonder daar bewust over na te denken. Onze creativiteit in de keuken kreeg een flinke boost. We raakten ontzettend geïnspireerd en hebben gerechten ontdekt die nu blijvend op onze menukaart staan. Je hebt geen dierlijke producten nodig om volwaardig en gevarieerd te eten. En, het heeft bijgedragen aan een duurzame keuze om maximaal drie keer per week vlees te eten, met instemming van jawel mijn lieverd.

Groene stroom = groene stroom. Toch?

De verhuizing bleek voor ons ook een goed moment om over te stappen naar een andere energieleverancier. Deze keer met groene stroom. Toegegeven, dit is de afdeling van mijn man. Hij maakte de keuze op basis van een financiële prikkel. Ik was blij dat ik me in deze drukte van verhuizen me niet daarin hoefde te verdiepen. Totdat ik ongeveer twee maanden geleden in de binnenstad werd aangesproken door een verkoper van groene stroom. De jongeman van Vandebron vertelde mij dat groene stroom vaak helemaal niet groen is. Say again?! Daar wil ik meer over weten. Eenmaal thuis ging ik op onderzoek uit en vond de zogenoemde Stroomranking. Het rapport is opgesteld door de Consumentenbond, Natuur & Milieu, en WISE. Energieleveranciers worden beoordeeld op drie onderdelen in de bedrijfsvoering: investeringen, inkoop en levering. Lees een samenvatting van de stroomranking of bekijk het volledige rapport Onderzoek Duurzaamheid Stroomleveranciers. En onze leverancier? Die scoorde met een 7,7 zo slecht nog niet, maar ruimte voor verbetering is er wel.

Tanden poetsen met een bamboe tandenborstel

Naast eetgewoontes en minder plastic zakjes probeer ik ook langzaam aan andere dagelijkse gebruiksvoorwerpen te verduurzamen. Zelf poetste ik al enige tijd met een bamboe tandenborstel. (Tip: probeer The Good) Sinds twee maanden is ook mijn man overgestapt op de duurzame variant van de vertrouwde kleurige borstel. Ik heb me zelfs laten vertellen dat het houtskool in de zwarte haren een natuurlijke witmaker is voor je tanden. Of dat klopt, weet ik eigenlijk niet. De enige uitdaging is om onze borstels uit elkaar te houden, want ze zijn identiek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *